Äppelkaka

Mandelmassa gör äppelkakan extra saftig och hållbar!
Allt om Mat
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 100 g mandelmassa
  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk
  • 50 g smör - smält
  • 3 - 4 äpplen

Servering

  • glass - eller vispad grädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

  2. Riv mandelmassa och blanda med äggen, ett i taget. Rör ner socker.

  3. Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det i äggsmeten. Tillsätt mjölk och smält smör.

  4. Skala och klyfta äpplena. Lägg hälften av äppelklyftorna botten av formen. Häll 1/3 av smeten i formen och äppelklyftor ovanpå i ett fint mönster. Täck med smet och lägg på ytterligare äppelklyftor och häll på resterande smet.

  5. Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter.

  6. Pudra över florsocker när kakan svalnat. Servera med glass eller vispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?