Äppelkaka

Mandelmassa gör äppelkakan extra saftig och hållbar!
Allt om Mat
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 100 g mandelmassa
  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk
  • 50 g smör - smält
  • 3 - 4 äpplen

Servering

  • glass - eller vispad grädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

  2. Riv mandelmassa och blanda med äggen, ett i taget. Rör ner socker.

  3. Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det i äggsmeten. Tillsätt mjölk och smält smör.

  4. Skala och klyfta äpplena. Lägg hälften av äppelklyftorna botten av formen. Häll 1/3 av smeten i formen och äppelklyftor ovanpå i ett fint mönster. Täck med smet och lägg på ytterligare äppelklyftor och häll på resterande smet.

  5. Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter.

  6. Pudra över florsocker när kakan svalnat. Servera med glass eller vispad grädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!