Äppelgrottor med kanel och glasyr

Recept på äppelgrottor. En sötsyrlig äppelkompott fyller grottorna. Om du vill förstärka äppelsmaken ytterligare kan du tillsätta arom med äppelsmak i glasyren. Aromen finns att beställa på nätet.
Petra Lindstrand
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl - (270 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk kanel - mald

Äppelkompott

  • 350 g äpplen - t ex Åkerö
  • 0,5 dl rårörsocker
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 msk vatten

Äppelglasyr

  • 1,25 dl florsocker
  • 1 msk vatten
  • 2 krm livsmedelsarom - med äppelsmak

Gör så här

  1. Kompott: Skala, kärna ur och tärna äpplena smått. Lägg dem i en kastrull med socker, citron och vatten. Låt koka utan lock ca 10 min till en tjock kompott. Låt kallna.

  2. Sätt ugnen på 200°. Rör smör och socker smidigt. Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljpulver och kanel och rör ner i smörblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg.

  3. Forma degen till runda kulor och lägg dem i småbrödformar ställda på en plåt. Gör en större grop i varje degkula, t ex med baksidan på ett runt träskaft.  Fyll dem med äppelkompott.

  4. Grädda kakorna mitt i ugnen tills de fått fin färg, ca 12 min. Låt kallna.

  5. Glasyr: Rör ihop florsocker, vatten och eventuellt äppelessens. Ringla glasyren över kakorna och låt stelna.

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!