Äppelgalette med vaniljglass

Äppelgalette med vaniljglass är en rustik fransk paj som ska se lite hemlagad ut med sin invikta kant.
Äppelgalette med vaniljglass
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 3,25 dl vetemjöl - (210 g)
  • 2 msk florsocker
  • 0,25 tsk salt
  • 3 msk vatten

Fyllning

  • 6 äpplen - små, gärna Discovery
  • 25 g smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 msk kanel - mald

Pensling

  • 1 ägg

Garnering

  • mandelspån

Tillbehör

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Skär smöret i bitar och lägg i en matberedare. Tillsätt mjöl, florsocker och salt och mixa tills degen är smulig. Häll i vattnet och mixa snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylen ca 30 min.

  2. Fyllning: Kärna ur äpplena och skär i skivor. Stek dem i smöret med socker och kanel tills de har karamelliserats. Ställ åt sidan. Sätt ugnen på 200° varmluft.

  3. Dela degen i två bitar. Kavla ut dem på ett bakplåtspapper till rundlar, ca 20 cm i diameter, ca 3 mm tjocka.  Lägg äppelskivorna runt i mitten på galetterna, ca 4 cm från kanten. Vik in kanterna över äpplena. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån.

  4. Grädda galetterna mitt i ugnen 25–30 min, tills de fått fin färg. Servera dem ljumna med vaniljglass.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Cecilia Hansson