Recept av Cecilia Hansson
Äppelgalette med vaniljglass
I ugn: 25 minuter
Aktiv tid c:a 30 minuter
Äppelgalette med vaniljglass är en rustik fransk paj som ska se lite hemlagad ut med sin invikta kant.
Ingredienser
-
150 g
smör
-
3,25 dl
vetemjöl
- (210 g)
-
2 msk
florsocker
-
0,25 tsk
salt
-
3 msk
vatten
Fyllning
-
6
äpplen
- små, gärna Discovery
-
25 g
smör
-
0,75 dl
strösocker
-
1 msk
kanel
- mald
Pensling
-
1
ägg
Garnering
-
mandelspån
Tillbehör
-
vaniljglass
Gör så här
-
Skär smöret i bitar och lägg i en matberedare. Tillsätt mjöl, florsocker och salt och mixa tills degen är smulig. Häll i vattnet och mixa snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylen ca 30 min.
-
Fyllning: Kärna ur äpplena och skär i skivor. Stek dem i smöret med socker och kanel tills de har karamelliserats. Ställ åt sidan. Sätt ugnen på 200° varmluft.
-
Dela degen i två bitar. Kavla ut dem på ett bakplåtspapper till rundlar, ca 20 cm i diameter, ca 3 mm tjocka. Lägg äppelskivorna runt i mitten på galetterna, ca 4 cm från kanten. Vik in kanterna över äpplena. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån.
-
Grädda galetterna mitt i ugnen 25–30 min, tills de fått fin färg. Servera dem ljumna med vaniljglass.