Äppelcheesecake med lime

Cheesecake med äpple och lime. Kan med fördel bakas dagen före så att smakerna hinner sätta sig. Garnera innan cheesecaken serveras.
Allt om Mat

Cheesecake botten

  • 125 g smör
  • 0,5 dl farin - brun
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 lime - rivet skal

Fyllning cheesecake

  • 3 äpplen
  • 25 g smör
  • 2 msk farin - brun
  • 1,5 tsk kanel - mald
  • 0,5 lime - pressad saft
  • 200 g färskost - naturell
  • 1 ägg
  • 0,5 dl strösocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker

Topping cheesecake

  • 1 gelatinblad
  • 2 dl crème fraiche - lätt
  • 2 msk strösocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 lime - rivet skal

Lime- och citronmelissocker

  • 15 citronmelissblad
  • 0,5 lime - rivet skal
  • 1 msk strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smält smöret. Blanda samman ingredienserna till botten och tryck ut degen i botten samt 3 cm upp på kanten i formen. Förgrädda mitt i ugnen ca 6 min.

  2. Fyllning: Sänk ugnsvärmen till 175°. Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Stek dem i smöret med farin och kanel ca 5 min. Pressa över limesaft. Lägg äppelbitarna i pajskalet.

  3. Vispa ägg och socker ca 2 min. Tillsätt färskost och vaniljsocker under omrörning. Bred krämen över äppelbitarna och grädda mitt i ugnen ca 25 min. Låt kallna.

  4. Topping: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Blanda samman creme fraiche, socker, vaniljsocker och limeskal. Ta upp och smält gelatinbladen med lite av smeten. Blanda ner gelatinet i resten av smeten. Bred toppingen över kakan och ställ kallt till följande dag.

  5. Finhacka citronmelissbladen. Blanda med limeskal och socker, strö över kakan och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!