Äppelbullar med kolasmak och mandel

Recept på fyllda äppelbullar. Världens godaste äppelbullar som smakar lite kola. De blir fantastiskt saftiga och goda!
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

Deg

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk - 3%
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 75 g smör - rumsvarmt
  • 9 dl vetemjöl

Fyllning

  • 100 g smör - mjukt
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 2 äpplen

Pensla med

  • 1 ägg - uppvispat

Garnera med

  • 50 g mandelspån

Gör så här

  1. Smula jästen i degbunken till en köksassistent och tillsätt litet av mjölken. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölken.

  2. Tillsätt smöret i klickar, salt, socker, kardemumma och ⅔ av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl och arbeta degen i cirka 10 minuter tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, i cirka 30 minuter.

  3. Fyllning: Blanda samman smör och muscovadosocker till fyllningen. Kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor och skiva dem tunt. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla den till en rektangulär platta. Bred på smör- sockerblandningen. Fördela äppelbitarna ovanpå.

  4. Rulla samman degen från långsidan. Skär degen i 2 centimeter breda bitar. Fäst änden på varje bulle på undersidan och lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 250 grader. Låt bullarna jäsa under bakduk i 30 minuter.

  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8 minuter. Låt svalna på galler. (Sikta över florsocker vid serveringen.)

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén

Recept från Mitt kök