Äppelbröd med valnötter

Glutenfritt! Det här läckra brödet är både gott och går snabbt att baka eftersom det inte behöver jäsa. Härlig smak av sötsyrliga äpplen och knapriga pumpakärnor.
Elisabeth Johansson
Wolfgang Kleinschmidt
Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 2 dl äppelringar - torkade
  • 1,5 dl äppelmust
  • 7,5 dl mjölmix - glutenfri, se recept nedan
  • 1,5 msk bakpulver
  • 0,5 dl psylliumhusk - (fiberhusk eller psyllium)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl valnötter
  • 4,5 dl mjölk
  • 0,5 dl rapsolja
  • 4 msk lönnsirap
  • 2 msk mjölk - till pensling
  • 1 msk pumpakärnor
  • 1 msk solroskärnor

Glutenfri mjölmix

  • 7 dl rismjöl
  • 5 dl bovetemjöl
  • 2 dl majsmjöl
  • 2 dl potatismjöl

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform. Klipp äppelringarna i bitar och lägg i en skål. Häll över äppelmusten, sätt plastfilm över och låt dra i cirka 30 minuter.

  3. Blanda de torra ingredienserna i en stor skål. Hacka nötterna grovt och lägg i skålen.

  4. Blanda mjölk, olja och lönnsirap i en skål.

  5. Blanda ihop alla ingredienser. Forma degen till en rund bulle och lägg den i formen. Pensla degen med mjölk och strö över pumpakärnor och solroskärnor.

  6. Grädda brödet mitt i ugnen i cirka 35–40 minuter. Flytta över brödet till ett galler och låt det svalna.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök