Apelsinsill med rosépeppar

En fräsch och spännande sill med apelsin, kryddnejlikor och schalottenlök. Rosépeppar gör sillen vacker och mjukt pepprig i smaken.
Elisabeth Johansson
Foto: Joel Wåreus
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 4 saltsillfiléer - urvattnade
  • 0,5 dl ättiksprit
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 3 kryddnejlikor
  • 0,5 msk apelsinsaft
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 apelsin - rivet skal
  • 0,5 tsk rosépeppar - eller fin fransyska
  • 1 lagerblad

Gör så här

  1. Salta ur saltsillfiléerna genom att skölja dem och sedan låta dem ligga i kallt vatten i cirka 1 dygn. Byt vatten 1–2 gånger under tiden.

  2. Skär sillen i 1 1⁄2–2 centimeter breda bitar eller lägg in hela filéer.

  3. Koka upp ättiksprit, strösocker och vatten. Dra av lagen från värmen och låt den svalna helt.

  4. Lägg i nejlikorna och tillsätt apelsinsaften.

  5. Skala och skiva schalottenlöken.

  6. Varva sill, rivet apelsinskal, lök och rosépeppar i en glasburk. Lägg i lagerbladet. Låt sillen stå och dra i lagen minst 4 timmar.

  7. Sätt på ett lock och förvara sillen i kylen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök