Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Apelsinparfait med nöt- och apelsintopp

Recept på juldessert med apelsin och nötter. Parfaiten står klar i frysen, ta ut den, garnera och servera. Även nötterna kan förberedas. Kan det bli så mycket bättre?

Bitte E:son Forsberg & Kerstin Svensson
Apelsinparfait med nöt- och apelsintopp
Apelsinparfait med nöt- och apelsintopp
Apelsinparfait med nöt- och apelsintopp
Foto: Anders Norrsell

Ingredienser

  • 2 - 3 apelsiner
  • 4 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraiche

Garnering

  • 1 dl hasselnötter
  • 1 tsk rapsolja
  • 2 tsk strösocker
  • 1 krm salt
  • blodapelsin - i skivor

Gör så här

  1. Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten. Riv skalet av 2 apelsiner. Halvera och pressa ut 2 dl saft.  Blanda apelsinsaft, äggulor och socker i en kastrull och sjud under vispning tills krämen börjar tjockna något, den får inte koka. Låt krämen svalna.

  2. Vispa grädden och rör ner i krämen tillsammans med crème fraiche och apelsinskal. Häll smeten i en form, ca 1 ½ liter, och ställ i frysen ca 4 timmar.

  3. Rosta nötterna lätt i en torr stekpanna. Häll på olja, socker och salt och låt dem karamelliseras. Häll upp nötterna på ett bakplåtspapper och låt kallna.

  4. Stjälp upp parfaiten och toppa med kanderade nötter och apelsinskivor.

Vad tyckte du om receptet?