Apelsinkaka med tosca

Recept på apelsinkaka som bakas i långpanna, 30 x 35 cm. Apelsinbitar med tosca är en favoritkaka. Den här innehåller mandelmassa och rivet apelsinskal med ett underbart toscatäcke.

Christina Asplund
Apelsinkaka med tosca
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 apelsin - rivet skal, ekologisk
  • 4 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 200 g mandelmassa

Tosca

  • 200 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 180 g mandelspån - krossat

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt grädde och rivet apelsinskal. Ta kastrullen från plattan och låt det svalna.

  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt, gärna med elvisp. Vispa ner smörblandningen i äggsmeten. Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en skål och sikta ner i smeten. Riv mandelmassan fint och rör ner i smeten.

  3. Häll smeten i långpannan, med två bakplåtspapper, som ligger omlott och täcker kanterna. Grädda i nedre delen av ugnen, 30 minuter.

  4. Tosca: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, vetemjöl och grädde och värm smeten under omrörning tills den tjocknar. Rör i krossat mandelspån. Bred försiktigt smeten över kakan. Grädda tills den fått fin färg i mitten av ugnen, cirka 10 minuter. Låt kakan svalna och skär den i rutor eller trekanter.

Vad tyckte du om receptet?

Tips! Krossa mandelspånet i påsen med händerna innan den öppnas. Fördelen är att det blir lättare att skära upp kakan, när den är klar.

Tips! Fukta bakplåtspapperet med vatten, så är det lättare att forma i långpannan.

Recept från Mitt kök