Apelsin- och saffranskaka

Recept på apelsin- och saffranskaka. Passar perfekt till jul!
Allt om Mat

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 0,5 g saffran
  • 1 sockerbit
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 apelsin - rivet skal och saft
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Topping

  • 100 g smör - smält, avsvalnat
  • 100 g philadelphia
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 citron - rivet skal och saft

Garnering

  • 1 nypa choklad - mörk

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.

  2. Smält smöret till kakan och låt det svalna något. Stöt saffranet tillsammans med sockerbiten i en mortel.

  3. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt saffran, grädde, smör, apelsinskal och apelsinsaft.

  4. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.

  5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan kallna.

  6. Vispa samman alla ingredienserna till toppingen till en luftig smet. Bred smeten över kakan och strö över hyvlad choklad. Låt stå kallt till servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!