Apelsin- och mandelpotatis med tofuröra och bruschettasticks

Tofu mixas med rödbeta till en krämig röra. Apelsin ger annorlunda smak till potatisen.

Maximillian Lundin
Apelsin- och mandelpotatis med tofuröra och bruschettasticks
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 600 g potatis
  • 100 g sötmandel
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 apelsiner

Rödbets- och tofuröra

  • 3 rödbetor - kokta
  • 400 g tofu - fast
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Bruschettasticks

  • 4 skivor surdegsbröd - ljust
  • 2 msk olivolja

Garnering

  • grönkål - hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Lägg mandeln på en plåt. Rosta mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.

  2. Skrubba potatisen i ljummet vatten och  halvera den. Lägg i en ugnssäker form och ringla över olja. Strö över salt och rosta potatisen mitt i ugnen ca 20 min.

  3. Röra: Skär rödbetorna i mindre bitar. Mixa rödbetor, tofu, olja, vinäger, salt och peppar grovt i en matberedare.

  4. Skölj den ena apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet. Skär bort allt skal från båda apelsinerna. Skär ut hinnfria klyftor och skär i bitar.

  5. Stöt mandeln grovt i en mortel. Blanda potatisen med apelsinbitar och mandel.

  6. Bruschettasticks: Skär brödet i snibbar. Stek det knaprigt i olja i en stekpanna.

  7. Fördela potatisen på tallrikar. Klicka på rödbets- och tofuröra och lägg brödet vid sidan om. Garnera med apelsinskal och grönkål.

Vad tyckte du om receptet?

Bonniers Vegetariska kokbok – klassikern alla borde ha hemma!

Köp den här – extrapris för prenumeranter!