Ansjovisgratinerade musslor

Musslor är perfekt plockmat eftersom de serveras i sitt eget skal. Så här års är det skaldjurstid eftersom vattnet är kallt, vilket all fisk och skaldjur mår bra av. Men har du svårt att få tag på färska blåmusslor går det bra att använda frysta blåmusslor i skal, som är förkokta.
Mitt Kök
Ansjovisgratinerade musslor
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 1 kg blåmusslor - färska & 1 dl vitt vin eller 2 paket frysta med skal à 450 g

Ansjovissmör

  • 75 g smör
  • 1 schalottenlök - hackad
  • 2 msk persilja - hackad
  • 1 msk dill - hackad
  • 2 - 3 anjovisfiléer - hackade
  • 0,5 krm cajennepeppar
  • 2 msk panko

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till ansjovissmöret.

  2. Med färska musslor: Borsta musslorna rena. Kasta de musslor som inte öppnar sig. Koka dem i vin under lock tills de öppnar sig, cirka 5 minuter. Häll av vinet och låt musslorna kallna.

  3. Med frysta musslor: Tina musslorna.

  4. Bryt bort överdelen på varje musselskal och kasta. Lossa musslorna och lägg dem tillbaka i skalunderdelen. Fördela kryddsmöret på musslorna.

  5. Sätt ugnen på 250 grader. Gratinera i övre delen av ugnen cirka 5 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök