Saftig banankaka – bästa receptet

Recept på saftig banankaka som är enkel att baka och en riktig klassiker till fikat. Har du bananer som är på väg att bli övermogna är de perfekta i banankaka. Använd gärna ekologiska bananer.
Allt om Mat
Foto: Ulf Svensson

Banankaka

  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 5 dl vetemjöl - (300 g)
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 bananer - väl mogna, medelstora (ekologiska)
  • 0,5 dl kaffe - kallt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa tills allt är blandat och fluffigt.

  2. Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat. Skala och mosa bananerna med en gaffel. Blanda ner mjölblandning, bananer och kaffe i smeten. Häll smeten i en smord och bröad kransform, ca 1 1/2 liter.

  3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 40–45 min. Låt kakan svalna ca 5 min  innan den stjälps upp och serveras.

Vad tyckte du om receptet?

Hur länge håller banankakan i kylen?

Kakan håller sig saftig i 2-3 dagar.

Fler recept på banankakor:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!