Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Saftig banankaka – bästa receptet

Recept på saftig banankaka som är enkel att baka och en riktig klassiker till fikat. Har du bananer som är på väg att bli övermogna är de perfekta i banankaka. Använd gärna ekologiska bananer.

Allt om Mat
Saftig banankaka – bästa receptet
Saftig banankaka – bästa receptet
Saftig banankaka – bästa receptet
Foto: Ulf Svensson

Banankaka

  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 5 dl vetemjöl - (300 g)
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 bananer - väl mogna, medelstora (ekologiska)
  • 0,5 dl kaffe - kallt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa tills allt är blandat och fluffigt.

  2. Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat. Skala och mosa bananerna med en gaffel. Blanda ner mjölblandning, bananer och kaffe i smeten. Häll smeten i en smord och bröad kransform, ca 1 1/2 liter.

  3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 40–45 min. Låt kakan svalna ca 5 min  innan den stjälps upp och serveras.

Vad tyckte du om receptet?

Hur länge håller banankakan i kylen?

Kakan håller sig saftig i 2-3 dagar.

Fler recept på banankakor: