Ankbröst med portvins- och vindruvssås och selleripuré
I ugn: 20 minuter
Aktiv tid c:a 30 minuter
Ankbröst med portvins- och vindruvssås och selleripuré är festlig fredagsmat. Sellerismaken blir mild när sellerin blandas med potatis.
Ingredienser
-
2
ankbröst
- (à 350 g)
-
1 tsk
salt
-
2 krm
svartpeppar
- nymald
Puré
-
500 g
potatis
- mjölig sort
-
300 g
rotselleri
-
50 g
smör
-
1 dl
mjölk
-
1 tsk
salt
Sås
-
200 g
vindruvor
- röda, ekologiska
-
2
bananschalottenlökar
-
1 msk
smör
- + 1 msk
-
2 dl
vatten
-
1 dl
portvin
- rött
-
2 msk
kycklingfond
- konc
-
1 tsk
majsstärkelse (Maizena)
- Maizena
-
1 krm
salt
Tillbehör
-
vaxbönor
Garnering
-
vattenkrasse
Gör så här
-
Sätt ugnen på 150°. Skär snitt i fettkappan på ankbrösten. Krydda dem runt om med salt och peppar. Bryn dem med skinnsidan nedåt i en torr, het stekpanna ca 4 min. Vänd och stek dem på köttsidan ca 2 min. Lägg ankbrösten i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 68° innertemperatur, beräkna ca 20 min. Ta ut och låt ankbrösten vila ca 5 min innan de skärs i skivor.
-
Puré: Skala och skär potatis och selleri i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna och ånga av. Vispa sönder potatis och selleri med elvisp tillsammans med smöret. Späd med mjölken och krydda med salt.
-
Sås: Halvera och kärna ur druvorna, spara ca 50 g. Skala och hacka löken. Fräs druvor och lök i 1 msk smör ca 3 min. Häll på vatten, portvin och fond och låt sjuda ca 10 min. Pressa sönder druvorna mot kanten av kastrullen.
-
Sila såsen. Låt den koka upp på nytt och red med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Vispa i 1 msk smör. Krydda med salt. Blanda ner de sparade vindruvorna.
-
Koka vaxbönorna enligt anvisning på förpackningen.
-
Värm purén och servera ankan med puré, sås och vaxbönor. Garnera med vattenkrasse.