Ängamat

Recept på ängamat. Ängamat är en ljuvlig, mild soppa av säsongens grönsaker.
Johanna Westman

Ingredienser

  • 1 blomkålshuvud - (500 g)
  • 4 morötter - späda
  • 200 g sockerärter - färska
  • 2 knipplökar
  • 1 msk smör
  • 1 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 citron
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 knippa körvel

Gör så här

  1. Ansa och bryt blomkålen i små buketter. Skrapa och skär morötterna i skivor. Ansa sockerärterna. Skala och finhacka löken.

  2. Fräs löken i smör i en gryta 2–3 min. Häll över vattnet och tillsätt buljongtärningarna. Lägg i morötterna och låt koka under lock ca 5 min. Tillsätt blomkålen, koka ytterligare ca 5 min. Blanda i ärterna och koka ca 1 minut. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet.

  3. Vispa ihop grädde och äggulor. Ta grytan från värmen och rör ner gräddblandningen, låt inte soppan koka mer. Krydda med salt och peppar. Toppa soppan med citronskal och körvel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!