Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ängamat – recept på mumsig soppa

Klassisk, gammeldags soppa med milda, fina smaker. Servera soppan med bröd och ost, gärna en lagrad variant.

Elisabeth Johansson
Ängamat – recept på mumsig soppa
Ängamat – recept på mumsig soppa
Ängamat – recept på mumsig soppa
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 7,5 dlvatten
  • 1,5 dlgrönsaksbuljongstärning
  • 2potatisar
  • 2morötter
  • 1palsternacka
  • 0,5blomkålshuvud
  • 1 bitpurjolök- (10 cm)
  • 1 dlgröna ärter- frysta
  • 2 dlvispgrädde
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmvitpeppar- nymald

Garnering:

  • bladpersilja

Tillbehör:

  • bröd- och ost

Gör så här

  1. Koka upp vatten med buljongtärningarna i en gryta. 

  2. Skala och skär potatis, morötter och palsternacka i cm–stora tärningar. Lägg rotfrukterna i buljongen och låt koka under lock ca 5 min.

  3. Skär blomkål i små buketter. Lägg dem i soppan och koka ytterligare ca 5 min.

  4. Ansa och strimla purjolöken. Lägg purjolök och ärter i soppan och rör i grädden.

     Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och red av soppan. Koka upp och låt sjuda 2–3 min.

  5. Blanda ner persiljan i soppan och krydda med salt och peppar. Toppa med extra persilja och servera soppan med bröd och ost. 

Vad tyckte du om receptet?