Ängamat

Klassisk, gammeldags soppa med milda, fina smaker. Servera soppan med bröd och ost, gärna en lagrad variant.
Elisabeth Johansson
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 7,5 dl vatten
  • 1,5 dl grönsaksbuljongstärning
  • 2 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 0,5 blomkålshuvud
  • 1 bit purjolök - (10 cm)
  • 1 dl gröna ärter - frysta
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald

Garnering:

  • bladpersilja

Tillbehör:

  • bröd - och ost

Gör så här

  1. Koka upp vatten med buljongtärningarna i en gryta. 

  2. Skala och skär potatis, morötter och palsternacka i cm–stora tärningar. Lägg rotfrukterna i buljongen och låt koka under lock ca 5 min.

  3. Skär blomkål i små buketter. Lägg dem i soppan och koka ytterligare ca 5 min.

  4. Ansa och strimla purjolöken. Lägg purjolök och ärter i soppan och rör i grädden.

     Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och red av soppan. Koka upp och låt sjuda 2–3 min.

  5. Blanda ner persiljan i soppan och krydda med salt och peppar. Toppa med extra persilja och servera soppan med bröd och ost. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!