Ängamat
Fett: 25g
Protein: 13g
Kolhydrater: 58g
Ängamat, kallas ibland ängasoppa, är en klassisk soppa som för tankarna till barndomen. Perfekt att laga när grönsakssäsongen är som bäst.
Ingredienser
-
1
gul lök
-
1
vitlöksklyfta
-
2,5 dl
mellangrädde
-
2
grönsaksbuljongtärningar
-
400 g
potatis
- gärna färskpotatis
-
300 g
morötter
- gärna späda
-
400 g
blomkål
-
3 msk
majsstärkelse (Maizena)
- Maizena
-
200 g
sockerärter
-
100 g
babyspenat
- färsk
-
smör
-
vitvinsvinäger
-
salt
-
svartpeppar
- nymald
Tillbehör
-
50 g
bröd
- per person
Gör så här
-
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i 2 msk smör i en kastrull. Tillsätt 1 liter vatten, grädde, buljongtärningar och 1 1/2 tsk salt. Låt koka ca 5 min.
-
Skala och skär potatis och morötter i mindre bitar. Lägg dem i soppan och småkoka tills de är nätt och jämnt mjuka. Ansa och skär blomkålen i mindre buketter. Lägg dem i soppan.
-
Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och vispa ner i soppan. Småkoka 2–3 min.
-
Strimla sockerärterna. Rör ner sockerärter och spenat i soppan. Krydda med 1 msk vinäger och 1 krm peppar. Servera soppan med bröd.