Ängamat

Ängamat, kallas ibland ängasoppa, är en klassisk soppa som för tankarna till barndomen. Perfekt att laga när grönsakssäsongen är som bäst.

Petra Lindstrand
Ängamat
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2,5 dl mellangrädde
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 400 g potatis - gärna färskpotatis
  • 300 g morötter - gärna späda
  • 400 g blomkål
  • 3 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 200 g sockerärter
  • 100 g babyspenat - färsk
  • smör
  • vitvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 50 g bröd - per person

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i 2 msk smör i en kastrull. Tillsätt 1 liter vatten, grädde, buljongtärningar och 1 1/2 tsk salt. Låt koka ca 5 min.

  2. Skala och skär potatis och morötter i mindre bitar. Lägg dem i soppan och småkoka tills de är nätt och jämnt mjuka. Ansa och skär blomkålen i mindre buketter. Lägg dem i soppan.

  3. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och vispa ner i soppan. Småkoka 2–3 min.

  4. Strimla sockerärterna. Rör ner sockerärter och spenat i soppan.  Krydda med 1 msk vinäger och 1 krm peppar. Servera soppan med bröd.

Vad tyckte du om receptet?