Ängamat

Ängamat, kallas ibland ängasoppa, är en klassisk soppa som för tankarna till barndomen. Perfekt att laga när grönsakssäsongen är som bäst.
Petra Lindstrand
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2,5 dl mellangrädde
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 400 g potatis - gärna färskpotatis
  • 300 g morötter - gärna späda
  • 400 g blomkål
  • 3 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 200 g sockerärter
  • 100 g babyspenat - färsk
  • smör
  • vitvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 50 g bröd - per person

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i 2 msk smör i en kastrull. Tillsätt 1 liter vatten, grädde, buljongtärningar och 1 1/2 tsk salt. Låt koka ca 5 min.

  2. Skala och skär potatis och morötter i mindre bitar. Lägg dem i soppan och småkoka tills de är nätt och jämnt mjuka. Ansa och skär blomkålen i mindre buketter. Lägg dem i soppan.

  3. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och vispa ner i soppan. Småkoka 2–3 min.

  4. Strimla sockerärterna. Rör ner sockerärter och spenat i soppan.  Krydda med 1 msk vinäger och 1 krm peppar. Servera soppan med bröd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!