Ångade grönsaker med glasnudlar & gurkmejadressing

Gurkmeja innehåller massor av nyttiga antioxidanter och är bra för immunförsvaret. Tänk på att vara försiktig när du använder gurkmeja eftersom den lätt färgar av sig.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Gurkmejadressing

  • 2 gurkmeja - färsk
  • 2 cm ingefära
  • 1 lime - saften
  • 1 msk tamarisoja - eller japansk soja
  • 0,5 röd chili - hackad
  • 3 dadlar - urkärnade
  • 2 msk olivolja - eller rapsolja
  • 3 - 4 msk vatten
  • 1 tsk honung - flytande
  • 1 krm salt

Glasnudlar med ångade grönsaker

  • 2 pkt glasnudlar
  • 1 broccoli
  • 1 morot
  • 2 salladslökar
  • 50 g sockerärter
  • 60 g spenat
  • salt

Tillbehör

  • 1 dl jordnötter - grovt hackade
  • 2 tsk hampafrön
  • alfalfagroddar - chinarosegroddar eller

Gör så här

  1. Gurkmejadressing: Skala och riv gurkmejan och ingefäran. Lägg det i en mixer. Tillsätt limesaft, soja, chili och dadlar. Mixa och droppa i olja och sedan vatten. Blanda i honung och salt.

  2. Glasnudlar med ångade grönsaker: Koka nudlarna enligt förpackningen.

  3. Dela broccolin i små buketter. Skala och skiva moroten tunt, strimla salladslöken och dela sockerärterna på mitten.

  4. Koka upp lite lättsaltat vatten i en kastrull och lägg i broccolin och morötterna, sätt på ett lock, ta av kastrullen från plattan och låt det ånga i cirka 10-15 minuter.

  5. Lägg i sockerärterna, salladslöken och spenaten och sätt på locket igen ett par minuter. Häll av vattnet.

  6. Servering: Lägg upp grönsakerna och glasnudlarna i skålar och servera med dressingen. Strö över hackade jordnötter, hampafrön och groddar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök