Ångad torsk med räkor, kål och brynt sojasmör

Ångad torsk med räkor, kål och brynt sojasmör är festlig fredagsmat. Gör paket av bakplåtspapper som viks runt fisk och grönsaker.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 4 bitar torskfilé - eller sejfilé MSC- eller ASC-märkt (à 150 g)
  • 1 dl salt
  • 1 l vatten - kallt
  • 1 fänkålsstånd - litet, med dill
  • 300 g savojkål
  • 500 g räkor - med skal
  • 1 tsk citronskal - rivet
  • 75 g smör
  • 2 tsk soja - japansk
  • 2 tsk citron - pressad

Potatiskross med bacon

  • 700 g potatis
  • 2 msk smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 4 skivor bacon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Rör salt och vatten tills saltet löses upp. Lägg i fiskbitarna och låt dem ligga i rimlagen ca 10 min, ta upp och torka av med hushållspapper.

  2. Ansa och skär fänkål och savojkål tunt. Spara ”dillen” på fänkålen. Förväll kålen ca 1 minut i kokande lättsaltat vatten. Låt rinna av. Lägg högar av kålen på fyra bitar bakplåtspapper.

  3. Lägg en bit fisk på varje hög. Vik ihop till luftiga paket med kål och fisk i mitten. Knyt ihop ändarna och lyft över paketen på en plåt.

  4. Ugnsbaka mitt i ugnen ca 15 min, till 54°. Skala räkorna, blanda med citronskal och fänkålsdill.

  5. Skala och koka potatisen mjuk, mosa med potatisstöt till ett kross. Blanda ner smör, mjölk och salt. Stek baconet knaprig. Hacka och vänd ner det i potatiskrosset.

  6. Bryn smöret på medelvärme. Blanda smör, soja och citron. Rör om så det skummar.

  7. Servera paketen med räkorna och skeda över smöret. Potatiskross serveras vid sidan om.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!