Ananascarpaccio med kokoskräm och örtsorbet

Recept på ananascarpaccio med kokoskräm och örtsorbet. Det blir mer sorbet än vad som går åt, men den kan sparas i ­frysen och ätas till exempelvis fruktsallad. Alla moment i ­desserten går att förbereda. Recept: Sara Aasum Hultberg

Ingredienser

  • 1 ananas

Kokoskräm

  • 1 gelatinblad
  • 3 dl kokosgrädde
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 tsk limeskal - rivet

Örtsorbet

  • 2 dl vatten
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,5 dl glykos
  • 2 krukor mynta
  • 1 kruka koriander
  • 1 kruka dill
  • 1 kruka persilja
  • 3 dl äppelmust
  • 1 dl citron - pressad

Garnering

  • granatäppelkärnor
  • kokos - färsk, hyvlad
  • örter - t ex krasse, mynta eller koriander
  • ätbara blommor - t ex penséer

Gör så här

  1. Kokoskräm: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Koka upp hälften av kokosgrädden med sockret. Ta kastrullen från plattan. Ta upp gelatinbladet och låt det smälta i grädden. Tillsätt försiktigt resten av kokosgrädden och blanda i limeskal. Ställ smeten i kylen ca 1 dygn.

  2. Ananas: Sätt ugnen på 150°. Ställ den hela ananasen på en plåt och tillaga ca 1 ½ timme, beroende på storlek, tills den är helt genombakad. Lägg ananasen i kylen tills den är kall.

  3. Skär bort skalet från ananasen och skär den i tunna skivor eller hyvla på en mandolin.

  4. Sorbet: Koka upp vattnet med socker och glykos och låt lagen kallna i kylen. Repa bladen från örterna. Mixa sockerlagen med örterna, en ört i taget, tills det är helt mixat. Var försiktig med myntan så att den inte mixas för länge, den kan då bli lite brun. Blanda i äppelmust och citronsaft. Frys smeten i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant).

  5. Spritsa eller skeda ut kokoskrämen i botten på tallrikar. Täck med skivor av ananas. Toppa med granatäppelkärnor, hyvlad färsk kokos, örter och ätbara blommor. Lägg två ägg sorbet på varje tallrik och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!