Ambrosiakaka med rabarber och pistasch

Recept på ambrosiakaka med rabarber och pistasch. Apelsin och rabarber är en frisk och god kombination. Kakan går bra att frysa utan glasyr och garnering. Recept av: Ulla Karlström och Petra Pettersson

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 apelsin
  • 200 g rabarber
  • 1 msk florsocker
  • 1 tsk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Glasyr

  • 2 dl florsocker
  • 3 msk rabarbersaft
  • hushållsfärg - röd ev

Garnering

  • 0,5 l jordgubbar
  • 0,5 dl pistaschnötter - hackade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna. Vispa ägg och socker fluffigt i en skål. Tillsätt smöret.

  2. Sikta ner mjölet blandat med vaniljsocker och bakpulver. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 dl saft. Rör ner det smeten. Ansa och skär rabarbern i tunna skivor. Vänd rabarbern i florsocker och majsstärkelse. Blanda ner den i smeten.

  3. Häll smeten i en smord och bröad 1 1/2 liters form. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 40–45 min. Låt den svalna i formen innan den stjälps upp på galler med bakplåtspapper. Låt kallna.

  4. Glasyr: Blanda florsocker, rabarbersaft och ev hushållsfärg till en jämn glasyr. Ringla glasyren över kakan. Garnera med jordgubbar och pistaschnötter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!