Älggryta med voatsiperiferypeppar, västerbottenskrisp och kantareller
Koktid: 1 timme och 30 minuter
Aktiv tid c:a 30 minuter
Älggryta med voatsiperiferypeppar, västerbottenskrisp och kantareller är en mustig och god gryta. Voatsiperiferypeppar har en varm hetta med aromer från skogen och en blommig citruston som passar bra i en viltgryta. Frasigt ostkrisp är särskilt gott till svamp och vilt.
Ingredienser
-
600 g
älggrytbitar
- t ex av fransyska eller ytterlår
-
1 tsk
voatsiperiferypeppar
- + 1 tsk
-
0,5 tsk
salt
-
2 msk
smör
- + 1 msk
-
3 msk
svartvinbärsgelé
-
2 msk
viltfond
- konc
-
4 kvistar
timjan
-
1
lagerblad
-
2 - 3 dl
vatten
-
300 g
steklökar
- små
-
200 g
rotselleri
-
1
morot
Ostflarn
-
50 g
västerbottensost
- i skivor
Garnering
-
300 g
kantareller
-
1 msk
smör
-
0,5 tsk
salt
Tillbehör
-
potatis
- kokt eller potatismos
Gör så här
-
Stöt pepparn grovt i mortel och krydda grytbitarna med 1 tsk peppar och salt. Bryn grytbitarna i omgångar i 2 msk smör. Lägg köttet i en gryta. Tillsätt gelé, fond, timjan och lagerblad. Häll över vattnet och låt koka upp. Sjud grytan under lock.
-
Skala lök, selleri och morot. Skär selleri och morot i bitar. Bryn lök, morot och i 1 msk smör och lägg över i grytan. Låt koka under lock tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme.
-
Sätt ugnen på 200°. Lägg ostskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen tills osten smält och har fått fin färg. Ta ut och låt kallna.
-
Stek kantarellerna i smör. Krydda med salt. Blanda ner kantarellerna i grytan och garnera med smulad västerbottensflarn och 1 tsk peppar. Servera med kokt potatis eller potatismos.