Älggryta med rotfrukter och kantareller

Som alltid smakar en köttgryta bäst om den tillagas en dag i förväg för att få ut alla goda smaker. 

Christina Asplund
Älggryta med rotfrukter och kantareller
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1 kg älgbog - fransyska eller ytterlår
  • 200 g fläsk - varmrökt
  • 2 msk smör
  • 1 msk rapsolja
  • 2 tsk backtimjan - repad
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 lagerblad
  • 2 dl rött vin
  • 3 dl buljong - vilt eller kött
  • 2 gula lökar - i klyftor
  • 3 morötter
  • 3 palsternackor
  • 250 g kantareller - gula
  • 2 msk konjak - eventuellt

Redning

  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena)

Till servering

  • potatis - kokt

Gör så här

  1. Skär köttet i 4 cm jämnstora tärningar och skär fläsket i små tärningar. Bryn köttet i omgångar med fläsket, i en het stekpanna med smör och rapsolja.

  2. Lägg över i en stekgryta. Salta och peppra. Tillsätt timjan, lagerblad, rött vin och viltbuljong. Låt grytan koka upp och sedan sjuda under lock i cirka 1 ½ timme, tills köttet är mört.

  3. Skala lök och rotfrukter och dela i bitar. Fräs dem i en stekpanna med smör. Ansa och fräs kantarellerna i smör. Lägg över i grytan de sista 10 minuterna. Smaksätt eventuellt med konjak.

  4.  Red av grytan med majsstärkelse utrört i kallt vatten. Låt koka i 5 minuter. Smaka av grytan med salt och peppar.

  5. Servera med kokt potatis.

Vad tyckte du om receptet?