Älgchili - recept på mustig älggryta

Chipotlechili är en rökt jalapeñochili som ger en god, lite lagom stark och rökig smak. Här används de hela i grytan, men ibland smulas de sönder och då äter man upp dem.
Elisabeth Johansson
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 600 g grytbitar av älg
  • 2 msk smör - + 1 msk
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 röda paprikor
  • 1 burk krossade tomater - (400 g)
  • 3 dl vatten
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning
  • 3 chipotlechili
  • 1 msk ketchup
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 2 burkar bönor - kokta, t ex stora, vita bönor och kidneybönor (à 400 g)

Garnering

  • örter

Tillbehör

  • 2 dl gräddfil - eller crème fraiche
  • 1 tsk paprikapulver

Gör så här

  1. Bryn köttet i 2 msk smör i en gryta tills det har fått fin färg. Krydda med salt och peppar. Ta upp köttet på ett fat.

  2. Skala och skär löken i bitar. Skala och hacka vitlöken. Kärna ur och strimla paprikan.

  3. Fräs lök, vitlök och paprikan i 1 msk smör i grytan ca 2 min. Lägg i köttet och häll på krossade tomater och vatten. Tillsätt buljongtärning, chipotlechili, ketchup, tomatpuré och paprikapulver.

  4. Låt grytan sjuda under lock tills köttet är mört, 1–1 1/2 timme. Tillsätt eventuellt lite mer vatten och rör om då och då.

  5. Skölj bönorna och blanda ner dem i grytan. Ta bort chipotlechilin och strö över örter.

  6. Blanda gräddfil eller crème fraiche med paprikapulver och servera till grytan.

Vad tyckte du om receptet?