Albondigas en salsa de Almendra

Recept på albondigas en salsa de Almendra. Milda köttbullar med mandel och saffran. Ljusare kött som lammfärs eller kalvfärs passar bra. 

Ingredienser

  • 400 g lammfärs - eller kalvfärs
  • 1 dl vatten
  • 2 msk ströbröd
  • 1 tsk salt
  • 1 gul lök
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 vitlöksklyfta - + 1
  • 1 krm muskot - nyriven
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 3 msk olivolja - + 2 msk
  • 50 g mandel - rostad, flagad
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 1 dl vatten
  • 1 msk kalvfond - konc
  • 0,5 pkt saffran - (à 1/2 g) eller en liten nypa saffranstrådar

Gör så här

  1. Blanda vatten och ströbröd. Tillsätt färs och salt. Skala och finhacka löken. Arbeta färsen smidig tillsammans med hälften av löken, 1 pressad vitlöksklyfta, peppar och muskot.

  2. Rulla till små köttbullar. Vänd runt i mjöl och stek i två omgångar runt om i 3 msk olja i en stekpanna. Ta upp och håll dem varma.

  3. Sås: Stöt mandeln i mortel -eller krossa den med en kastrull mot skärbrädan. Fräs resten av löken och 1 krossad vitlöksklyfta i 2 msk olja. Häll på vin, vatten och kalvfond. Koka upp. Tillsätt saffran och mandel, spara lite till garnering. Rör om och sjud 3–4 min.

  4. Värm köttbullarna i såsen, rör om försiktigt. Strö över den sparade mandeln. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!