Ålandspannkaka med katrinplommonkräm och vispad grädde

Recept på Ålandspannkaka med katrinplommonkräm. Med härlig kardemummasmak blir det här en uppskattad favorit. Får du pannkaka över håller den fint i kylen några dagar.

Anna Wendt
Ålandspannkaka med katrinplommonkräm och vispad grädde
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 1 l lantmjölk
  • 1,25 dl mannagryn
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk kardemumma - stött
  • 0,5 tsk salt
  • 3 ägg
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 dl sötmandel - finhackad

Katrinplommonkräm

  • 150 g katrinplommon
  • 3 dl vatten
  • 1 msk strösocker

Tillbehör

  • grädde - lättvispad

Gör så här

  1. Koka upp mjölken i en kastrull. Vispa ner mannagrynen och koka på svag värme till en tunn gröt, ca 4 min. Låt svalna.

  2. Sätt ugnen på 200°. Rör ner mjöl, kardemumma och salt i gröten. Vispa ägg och socker pösigt och rör ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad ugnssäker form. Strö över mandel.

  3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt svalna.

  4. Kräm: Skär katrinplommonen i bitar. Koka dem i vattnet ca 10 min. Tillsätt sockret och koka -ytterligare ca 5 min. Låt kallna.

  5. Servera pannkakan med katrinplommonkräm och lättvispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?