Ajoblanco – Kall mandel- och vitlöksgazpacho

En annorlunda variant på den klassiska gazpachon. Mild och snäll i sin smak där druvorna bidrar med en sötsyrlig kontrast mot mandeln och vitlöken. Använd gärna färsk vitlök om du har tillgång till det, då kan mängden vitlök dubbleras.

Petra Lindstrand
Ajoblanco – Kall mandel- och vitlöksgazpacho
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 3 skivor lantbröd - vitt, tjocka, kantskuret (80 g)
  • 5 dl vatten
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 påse mandelspån - (100 g)
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar

Tillbehör

  • 16 vindruvor - kärnfria, gärna röda
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 dl mandelspån - rostade

Gör så här

  1. Lägg brödet i en mixerkanna och häll över vattnet. Skala och skiva vitlöken och lägg i kannan. Tillsätt mandelspånen. Mixa helt slätt och tillsätt olja under mixningen. Smaka av med vinäger och krydda med salt och peppar. Kyl soppan.

  2. Halvera vindruvorna. Häll upp soppan i skålar och ringla över olja. Garnera med mandelspån och druvor. 

Vad tyckte du om receptet?