Ajiaco bogotáno - colombiansk soppa med kyckling

Ajiaco bogotáno är en klassisk colombiansk soppa. I Colombia görs soppan oftast med hönskött och smaksätts med örtkryddan guascas. Vi använder kyckling i stället och smaksätter med persiljestjälkar.

Allt om Mat
Ajiaco bogotáno - colombiansk soppa med kyckling
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 1 kyckling - stor (ca 1,4 kilo)
  • 2 purjolökar
  • 150 g rotselleri
  • 1 chili - gul t ex spansk peppar
  • 12 persiljestjälkar
  • 2 lagerblad
  • 3 l vatten
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • 0,5 msk salt
  • 1 kg potatis - mjölig
  • 1 kg potatis - fast
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 4 majskolvar - kokta
  • 2 msk lime - pressad

Garnering

  • 1 knippa salladslök

Gör så här

  1. Lägg kycklingen i en gryta. Ansa och skär purjolöken i mindre bitar. Skala och skär sellerin i mindre bitar. Kärna ur och finhacka chilin.

  2. Lägg purjolök, selleri, chili, persiljestjälkar och lagerblad i grytan. Häll över vattnet och tillsätt buljongtärningar och salt.

  3. Sjud kycklingen under lock ca 1 timme, tills den känns mör. Ta upp kycklingen, låt kallna och lägg i kylen. Låt buljongen kallna. Ta bort fettet på ytan.

  4. Sila buljongen och koka ner den tills 2 liter återstår. Skala de båda potatissorterna och skär i bitar, håll dem var för sig. Lägg den mjöliga potatisen i grytan och sjud utan lock tills den är mjuk. Krossa den mot grytans kanter med en gaffel, eller mixa med mixerstav.

  5. Lägg den fasta potatisen i grytan. Sjud under lock ca 10 min. Tillsätt grädden.

  6. Skär varje majskolv i tre eller fyra bitar. Strimla kycklingköttet och lägg det och majsen i soppan. Smaksätt med limesaft.

  7. Ansa och strimla salladslöken. Koka upp soppan. Servera den toppad med salladslök.

Vad tyckte du om receptet?