Ajiaco bogotáno - colombiansk soppa med kyckling

Ajiaco bogotáno är en klassisk colombiansk soppa. I Colombia görs soppan oftast med hönskött och smaksätts med örtkryddan guascas. Vi använder kyckling i stället och smaksätter med persiljestjälkar.
Allt om Mat
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 1 kyckling - stor (ca 1,4 kilo)
  • 2 purjolökar
  • 150 g rotselleri
  • 1 chili - gul t ex spansk peppar
  • 12 persiljestjälkar
  • 2 lagerblad
  • 3 l vatten
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • 0,5 msk salt
  • 1 kg potatis - mjölig
  • 1 kg potatis - fast
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 4 majskolvar - kokta
  • 2 msk lime - pressad

Garnering

  • 1 knippa salladslök

Gör så här

  1. Lägg kycklingen i en gryta. Ansa och skär purjolöken i mindre bitar. Skala och skär sellerin i mindre bitar. Kärna ur och finhacka chilin.

  2. Lägg purjolök, selleri, chili, persiljestjälkar och lagerblad i grytan. Häll över vattnet och tillsätt buljongtärningar och salt.

  3. Sjud kycklingen under lock ca 1 timme, tills den känns mör. Ta upp kycklingen, låt kallna och lägg i kylen. Låt buljongen kallna. Ta bort fettet på ytan.

  4. Sila buljongen och koka ner den tills 2 liter återstår. Skala de båda potatissorterna och skär i bitar, håll dem var för sig. Lägg den mjöliga potatisen i grytan och sjud utan lock tills den är mjuk. Krossa den mot grytans kanter med en gaffel, eller mixa med mixerstav.

  5. Lägg den fasta potatisen i grytan. Sjud under lock ca 10 min. Tillsätt grädden.

  6. Skär varje majskolv i tre eller fyra bitar. Strimla kycklingköttet och lägg det och majsen i soppan. Smaksätt med limesaft.

  7. Ansa och strimla salladslöken. Koka upp soppan. Servera den toppad med salladslök.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!