Aioli fiskgryta

Detta är en fiskgryta från Provence som har samma namn som såsen som serveras till, den vitlökssmakande aiolin.
Elisabeth Johansson
Fransk klassisk fiskgryta.
Fransk klassisk fiskgryta. Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 600 g torskfilé - eller koljafilé
  • 8 potatisar
  • 4 morötter
  • 2 gula lökar
  • 300 g blomkål
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 lagerblad
  • 4 vitpepparkorn
  • 100 g sugar snaps
  • 1 tsk flingsalt

Fiskkrydda provençale:

  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 tsk rosépeppar
  • 1 tsk dragon
  • 1 tsk persilja

Tillbehör:

  • aioli - hemgjord eller köpt

Gör så här

  1. Skala och skär potatis och morötterna i bitar. Ansa och skär löken i klyftor. 

    Dela blomkålen i bitar.

     Skala vitlöken.

  2. Lägg potatisen i en gryta. Häll över vattnet och tillsätt buljongtärningarna. Låt koka under lock 7–8 min. Lägg morötter, lök, blomkål och vitlök i kastrullen. Tillsätt lagerblad och vitpeppar. Låt koka ytterligare ca 10 min tills potatisen är färdigkokt.

  3. Skär fisken i mindre bitar. Lägg fisk och sugarsnaps och sjud under lock ca 5 min fisken är genomkokt.

  4.  Fiskkrydda: Blanda ihop kryddorna till fiskkryddan.

  5. Strö kryddblandningen samt flingsalt över fisken. Servera med aioli.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!