Aioli - snabbt och enkelt recept

Recept på aioli, en fransk-spansk sås som serveras kall och är väldigt god till fisksoppa. Vill du lyxa till din aioli kan du smaksätta den med tryffelolja så blir det en tryffelaioli.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 2 äggulor
  • 1 - 2 tsk citron - , pressad eller vitvinsvinäger
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl rapsolja
  • 2 - 4 vitlöksklyftor - pressade
  • 1 - 2 krm salt

Gör så här

  1. Vispa ihop gulor och citronsaft.

  2. Tillsätt oljorna droppvis under kraftig vispning.

  3. Smaka av med vitlök och salt.

  4. Om aiolin spricker eller skär sig

    Mät temperaturen på den spruckna såsen. Den ska vara ca 40°. Vispa samman en äggula och en msk vatten, på svag värme, i en ny kastrull. Ta kastrullen från värmen och droppa, under ständig vispning, ner den spruckna såsen i det nya äggvispet så blir den ”hel” igen.

Vad tyckte du om receptet?

Sugen på att göra egen majonnäs? Här hittar du recept och steg för steg-guide