Aioli

Aioli är en fransk-spansk sås som serveras kall och är väldigt god till fisksoppa. Vill du lyxa till din aioli kan du smaksätta den med tryffelolja så blir det en tryffelaioli.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 2 äggulor
  • 1 - 2 tsk citron - , pressad eller vitvinsvinäger
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl rapsolja
  • 2 - 4 vitlöksklyftor - pressade
  • 1 - 2 krm salt

Gör så här

  1. Vispa ihop gulor och citronsaft.

  2. Tillsätt oljorna droppvis under kraftig vispning.

  3. Smaka av med vitlök och salt.

  4. Om aiolin spricker eller skär sig

    Mät temperaturen på den spruckna såsen. Den ska vara ca 40°. Vispa samman en äggula och en msk vatten, på svag värme, i en ny kastrull. Ta kastrullen från värmen och droppa, under ständig vispning, ner den spruckna såsen i det nya äggvispet så blir den ”hel” igen.

 

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!