Äggstanning med krämig spetskål

Recept på äggstanning med krämig spetskål. Äggstanningen blir extra fin när man kokar upp gräddmjölken och sedan kyler ner den. Passar mycket bra som bufférätt,6-8 personer på buffé.
Katja Palmdahl

Ingredienser

  • 3 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 6 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Kål

  • 400 g spetskål
  • 2 msk smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk crème fraiche
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 150 g körsbärstomater - gula
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 200 g shiitakesvamp - eller champinjoner

Garnering

  • körvel

Gör så här

  1. Koka upp mjölk och grädde och låt svalna. Sätt ugnen på 125°. Vispa ihop äggen och tillsätt gräddmjölken. Krydda med salt och peppar.

  2. Häll smeten i en smord ugnssäker form eller stekpanna. Grädda mitt i ugnen ca 30 min, tills smeten precis har stannat.

  3. Ansa och skär spetskålen i bitar. Fräs i 1 msk smör ca 2 min. Rör ner grädde och crème fraiche och krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Halvera tomaterna och vänd ner i kålen. Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten och rör ner. 

  4. Ansa svampen, fräs den i 1 msk smör tills den fått fin färg, 2–3 min. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  5. Toppa äggstanningen med kål och nystekt svamp. Garnera med körvel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!