Äggost

Recept på äggost. Har man ingen äggostform kan osten göras i ett durkslag med silduk.
Äggost
Servera äggosten med björnbärssylt eller kanel och socker. Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 10 ägg
  • 3 l mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 5 dl gräddfil
  • 1 dl strösocker

Tillbehör

  • björnbärssylt - eller strösocker blandat med mald kanel

Gör så här

  1. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och gräddfil i en stor gryta.

  2. Låt blandningen sjuda på låg värme tills den börjar dela sig och bli flockig. Stäng av värmen och låt blandningen stå ca 5 min.

  3. Ställ en äggostform eller durkslag över en bunke. Ös upp äggostblandningen i formen och varva med socker. Låt vila och rinna av 1 dygn i kyl.

  4. Vänd upp äggosten på ett fat och servera med björnbärssylt eller kanel och socker.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Henrik Eriksson Falkman