Ägg florentine

Ägg florentine är en brunchrätt som enkelt kan varieras med skinka eller lax. Här toppar vi med lyxig forellrom. Florentine betyder att rätten innehåller spenat.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 4 ägg - (storlek L)
  • 1 l vatten - + 1 l
  • 3 msk ättiksprit - (12 %)
  • 1 msk smör - + 2 msk
  • 65 g babyspenat
  • 4 skivor surdegsbröd
  • 1 krm salt

Hollandaisesås

  • 125 g smör
  • 3 äggulor - rumstempererade
  • 1,5 msk citron - pressad
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 0,5 dl rapsolja

Garnering

  • 3 msk forellrom
  • 1 msk gräslök - finskuren

Gör så här

  1. Smält smöret och låt det svalna. Lägg äggulorna i en mixerbägare tillsammans med citronsaft, salt och cayennepeppar. Sätt ner mixerstaven i botten på bägaren och häll på det varma smöret. Starta mixerstaven och mixa den mot botten 3–4 sekunder. Dra den därefter långsamt uppåt tills allt är väl blandat, ca 10 sekunder. Häll ner olja i en tunn stråle och mixa tills såsen är krämig.

    Foto: Per Ranung

  2. Koka upp 1 liter vatten med ättiksprit i en vid kastrull. Sätt kastrullen på medelvärme. Knäck äggen i en liten skål eller decilitermått. Häll försiktigt ner äggen, ett i taget, när vattnet sjuder och är stilla.  Sjud äggen ca 5 min för krämig gula.

    Foto: Per Ranung

  3. Koka upp 1 liter vatten med 1 msk smör. Lägg spenaten i ett durkslag. Häll det kokande vattnet över spenaten. Låt rinna av. Rosta brödskivorna och bred dem med 2 msk smör. Fördela spenaten på brödskivorna.

    Foto: Per Ranung

  4. Ta upp äggen försiktigt med hålslev och låt rinna av, gärna mot ett hushållspapper, innan de försiktigt läggs på brödskivorna med spenaten. Strö salt på äggen. Klicka över hollandaisesås och toppa med forellrom och gräslök.

    Foto: Per Ranung

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!