Ägg cocotte

Recept på ägg cocotte - en vacker förrätt eller mindre rätt på en påskbuffé.
Lena Söderström
Foto. Eva Hildén
Foto. Eva Hildén

Ingredienser

  • 6 - 9 ägg
  • 1 - 1,5 dl vispgrädde
  • 50 g babyspenat - ca
  • 1 tsk olja
  • 6 - 9 äggskal - tomma + tom äggkartong av papper
  • ugnssäker form - med kant att ställa kartongen i

Garnering

  • 30 g stenbitsrom

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Vispa ihop ägg och grädde i en bunke. Smaka av med salt.

  3. Fräs spenaten i oljan under omrörning tills den mjuknar, i cirka 1 minut.

  4. Ställ äggskalen i kartongen. Fördela i spenaten och äggsmeten i äggskalen.

  5. Ställ kartongen i vattenbad: ställ äggkartongen i formen eller stekpannan och häll på kokande vatten så att det når till cirka ⅓ del av kartongens höjd.

  6. Sätt formen på ett galler i nedre delen av ugnen och låt stå tills äggsmeten börjar stelna, i cirka 10 minuter. Rör om och grädda i ytterligare cirka 3 minuter. Ställ äggen i äggkoppar eller en ny äggkartong.

  7. Garnera med stenbitsrom.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén

Recept från Mitt kök