Ägg Benedict

Ägg Benedict med pocherade ägg är en både knaprig och krämig klassiker. Passar bra som ensamrätt till frukost eller på en större brunch tillsammans med andra rätter.
Allt om Mat

Hollandaisesås

  • 100 g smör
  • 2 äggulor
  • 1 msk vitt vin - torrt
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 1 tsk citron - pressad

Pocherade ägg

  • 4 ägg
  • 1,5 l vatten
  • 1 msk ättiksprit - (12 %)

Tillbehör

  • 4 brödskivor - gärna runda
  • 1 pkt bacon - (120 g) t ex Butcher´s choice från Scan
  • 130 g spenat - färsk
  • 1 msk smör - till stekning

Gör så här

  1. Smält smöret i en liten kastrull. Blanda äggulor och vin i en skål eller kastrull. Ställ kastrullen i vattenbad, vattnet ska bara sjuda. Vispa tills äggblandningen tjocknar.

    Foto: Ulf Svensson

  2. Vispa ner det smälta smöret i ägguleblandningen, lite i taget. Ta inte med den vita bottensatsen som bildats i smöret. Smaka av med salt, cayennepeppar och citron.

  3. Koka upp vatten och ättiksprit. Låt vattnet sjuda och knäck ett ägg i taget i en kopp.

    Foto: Ulf Svensson

  4. Låt ägget glida ner i vattnet och låt det sjuda ca 4 min.

    Foto: Ulf Svensson

  5. Ta upp ägget med hålslev och lägg på en bricka med smörgåspapper.

    Foto: Ulf Svensson

  6. Stek brödskivorna lätt i smör i en stekpanna. Stek baconet och fräs sedan spenaten hastigt i smör. Lägg spenat,  bacon och pocherat ägg på brödskivorna. Toppa med en sked hollandaise och så är en rejäl frukost serverad.

    Foto: Ulf Svensson

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!