Ägg & avokadokräm på rostat bröd

Pocherade ägg är en riktig brunch­klassiker. Du kan göra äggen dagen före och bara värma dem i hett vatten i cirka 1 minut före servering.
Lena Söderström
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • vatten
  • 1 msk ättiksprit
  • 1 tsk salt
  • 4 ägg
  • vatten - iskallt

Picklad lök

  • 1 rödlök
  • 0,5 msk strösocker
  • 1 tsk äppelcidervinäger

Kräm

  • 1 förp avokado - fryst, 250 g, tinad
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk limesaft - färskpressad
  • 1 chili - mild

Till servering

  • 8 - 10 cocktailtomater
  • 4 skivor formbröd - rostat
  • salt
  • svartpeppar - nymalen
  • tabasco

Gör så här

  1. Fyll en låg, vid kastrull med vattnet tills det når cirka 10 cm från botten. Tillsätt ättikssprit och salt. Koka upp.

  2. Minska värmen, vattnet ska inte koka, bara sjuda. Knäck äggen i var sin liten kopp. Koka gärna ett ägg i taget: låt ägget försiktigt glida ner i vattnet. Sjud 3–4 minuter, tills äggvitan stelnat men gulan fortfarande är krämig. Ta upp ägget med hålslev och lägg i en skål med isvatten, för att avstanna kokningen och ta bort ättikssmaken.

  3. Picklad lök: Skala och skär löken i tunna ringar. Blanda dem med sockret tills löken börjar safta sig. Blanda i vinäger.

  4. Kräm: Mixa ihop avokado, crème fraiche och limesaft till en slät kräm. Dela, kärna ur och finhacka peppar­ frukten. Blanda den i krämen.

  5. Fördela avokadokrämen och skivade cocktailtomater på bröden. Toppa med ägg och lök. Salta, peppra och droppa över lite tabasco.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök