Ädelostgratinerad blomkål med örtkokt matvete och tomatsallad

Ädelostgratinerad blomkål med örtkokt matvete och tomatsallad är en god vegovardagsrätt. Välj ett snabbkokt matvete så går rätten snabbt att laga.
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 600 g blomkål
  • 140 g ädelost - (30 %)
  • 1 gul lök
  • 1 kruka timjan
  • 3 dl matvete
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 300 g körsbärstomater - gärna i olika färger
  • 0,5 dl solroskärnor - rostade
  • olivolja
  • rödvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Ansa och bryt blomkålen i buketter. Lägg dem i en ugnssäker form och strö på 1/2 tsk salt. Rosta blomkålen mitt i ugnen ca 10 min. Klicka över osten och tillaga ytterligare ca 10 min.

  2. Skala och finhacka löken. Hacka hälften av timjanen. Fräs drygt hälften av löken och den hackade timjanen i 1 msk olja ca 3 min. Tillsätt matvetet och häll på 5 dl vatten. Smula i buljongtärningen. Låt koka utan lock ca 12 min. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.

  3. Blanda resten av löken med 2 msk olja, 1 msk vinäger, 2 krm salt och 1 krm peppar. Halvera tomaterna. Blanda tomater och solrosfrön med löken.

  4. Garnera blomkålen med den resterande timjanen och servera med matvete och tomatsallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!