KÖKSTIPSET: Rätten kan även lagas med gösfiléer. Skär dem i portionsbitar innan de paneras.
Abborrfiléer i gräddsky med örter, rostad färskpotatis och morötter
I ugn: 30 minuter
Aktiv tid c:a 45 minuter
Recept på panerad abborrfilé i vin- och gräddsky med örter. Abborrfiléerna är panerade i panko som ger fin frasighet, men vanligt ströbröd går också bra. Potatisen blir extra god när den rostas med smör i ugnen. Smöret smälter ner över potatisarna så att de får god brynt smak.
Ingredienser
-
600 g
abborrfiléer
- skinn och benfria
-
1 dl
vetemjöl
-
1 tsk
salt
-
2 krm
svartpeppar
- nymald
-
2 dl
panko
- ströbröd eller vanligt ströbröd
-
2
ägg
-
3 msk
smör
-
2 dl
vispgrädde
-
1 dl
tortt vitt vin
-
1 dl
vatten
-
1
fiskbuljongtärning
-
1 msk
gräslök
- finskuren
Rostad färskpotatis:
-
1 kg
färskpotatis
-
1 tsk
salt
-
1 krm
svartpeppar
- nymald
-
25 g
smör
Morötter med örter:
-
8
morötter
- färska
-
2 krm
salt
-
1 msk
olivolja
-
2 msk
örter
- hackade, t ex persilja, timjan och rosmarin
Garnering:
-
gräslöksblommor
- eller korianderblommor, ev
Gör så här
-
Skär stora fiskfiléer i portionsbitar. Känn efter så att inga ben finns kvar. Blanda mjölet med salt och peppar på en tallrik och lägg panko på en annan. Vispa ihop äggen i en skål. Doppa filéerna en och en först i mjöl, sedan i vispat ägg och därefter i panko. Lägg dem på smörgåspapper så att de får torka till innan de steks.
-
Rostad färskpotatis: Sätt ugnen på 200°. Skrubba potatisen. Halvera och lägg dem i en liten långpanna eller ugnssäker form. Strö över salt och peppar samt hyvla över smöret. Ugnsbaka potatisen mitt i ugnen ca 30 min. Vänd runt potatisen några gånger under tiden.
-
Morötter: Skrubba morötterna väl och spara lite av det gröna. Lägg morötterna i en bottenskyla vatten med salt i en traktörpanna. Bräsera dem tills vattnet kokar bort, 5–10 min. Tillsätt olja och örter. Bryn så att de får fin färg.
-
Häll grädde, vin och vatten i stekpannan och smula ner buljongtärningen. Koka upp och låt koka ca 2 min. Blanda ner det mesta av dillen och gräslöken, spara lite till garnering. Lägg tillbaka fisken. Strö över den sparade dillen och gräslök och eventuellt blommor.
-
Stek fiskfiléerna i smör i en stekpanna så att de blir gyllenbruna. Ta upp och lägg dem på ett fat.