Abborrfiléer i gräddsky med örter, rostad färskpotatis och morötter

Recept på panerad abborrfilé i vin- och gräddsky med örter. Abborrfiléerna är panerade i panko som ger fin frasighet, men vanligt ströbröd går också bra. Potatisen blir extra god när den rostas med smör i ugnen. Smöret smälter ner över potatisarna så att de får god brynt smak.

Abborrfiléer i gräddsky med örter, rostad färskpotatis och morötter
Panerad abborrfilé i gräddsky Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 600 g abborrfiléer - skinn och benfria
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2 dl panko - ströbröd eller vanligt ströbröd
  • 2 ägg
  • 3 msk smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl tortt vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 msk gräslök - finskuren

Rostad färskpotatis:

  • 1 kg färskpotatis
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 25 g smör

Morötter med örter:

  • 8 morötter - färska
  • 2 krm salt
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk örter - hackade, t ex persilja, timjan och rosmarin

Garnering:

  • gräslöksblommor - eller korianderblommor, ev

Gör så här

  1. Skär stora fiskfiléer i portionsbitar. Känn efter så att inga ben finns kvar. Blanda mjölet med salt och peppar på en tallrik och lägg panko på en annan. Vispa ihop äggen i en skål. Doppa filéerna en och en först i mjöl, sedan i vispat ägg och därefter i panko. Lägg dem på smörgåspapper så att de får torka till innan de steks.

  2. Rostad färskpotatis: Sätt ugnen på 200°. Skrubba potatisen. Halvera och lägg dem i en liten långpanna eller ugnssäker form. Strö över salt och peppar samt hyvla över smöret. Ugnsbaka potatisen mitt i ugnen ca 30 min.  Vänd runt potatisen några gånger under tiden.

  3. Morötter: Skrubba morötterna väl och spara lite av det gröna. Lägg morötterna i en bottenskyla vatten med salt i en traktörpanna. Bräsera dem tills vattnet kokar bort, 5–10 min. Tillsätt olja och örter. Bryn så att de får fin färg.

  4. Häll grädde, vin och vatten i stekpannan och smula ner buljongtärningen. Koka upp och låt koka ca 2 min. Blanda ner det mesta av dillen och gräslöken, spara lite till garnering. Lägg tillbaka fisken. Strö över den sparade dillen och gräslök och eventuellt blommor.

  5.  Stek fiskfiléerna i smör i en stekpanna så att de blir gyllenbruna. Ta upp och lägg dem på ett fat.

Vad tyckte du om receptet?

KÖKSTIPSET: Rätten kan även lagas med gösfiléer. Skär dem i portionsbitar innan de paneras.