Majonnäs (med goda smaksättningar till skaldjur)

Gör en stor sats majonnäs. Fördela den sedan i två skålar och blanda ner smaksättningarna. Den naturella majonnäsen är förstås också god till skaldjuren.
Allt om Mat
Majonnäs (med goda smaksättningar till skaldjur)
Foto: Per Ranung

Majonnäs

  • 3 vitlöksklyftor
  • 4 äggulor
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 2 tsk citron - pressad
  • 2 dl olivolja
  • 2 dl rapsolja
  • 0,75 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Tomat och saffran

  • 2 scharlottenlökar
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 msk tomatpuré
  • 0,5 pkt saffran (à 1/2 g)

Sesam och ingefära

  • 0,5 tsk honung
  • 1 tsk sesamolja
  • 0,5 röd chili - t ex spansk peppar, finhackad
  • 2 msk koriander - hackad
  • 2 msk sesamfrön

Gör så här

  1. Skala och finhacka vitlöken. Rör ihop vitlök, äggulor, senap, vinäger och citronsaft.

  2. Tillsätt oljan i en tunn stråle under kraftig vispning. Krydda med salt och peppar.

Vad tyckte du om receptet?

Smaksätt majonnäsen med tomat och saffran

Skala och finhacka löken. Mortla fänkålsfröna. Stek löken mjuk i olja ca 4 min. Tillsätt fänkålsfrön, tomatpuré och saffran. Stek ytterligare ca 3 min. Låt kallna. Blanda med hälften av majonnäsen.

Smaksätt majonnäsen med sesam och ingefära

Rör ihop honung, sesamolja, sesamfrön, finhackad röd chili och koriander. Blanda sedan ner hälften av majonnäsen.