2-dagars rågbröd

Du kan även grädda bröden i en gjutjärnsgryta. Sätt in grytan i kall ugn. När ugnen är varm stjälps degen ner. Sätt på lock, följ därefter receptet. Ta av locket efter 30 min och grädda ytterligare 10 min.
Allt om Mat
2-dagars rågbröd

Deg 1

  • 2,5 dl vatten - ljummet
  • 100 g rågsurdeg - hemgjord eller köpt
  • 3 dl rågmjöl - grovt (165 g)

Deg 2

  • 2,5 dl vatten - ljummet
  • 3 dl rågmjöl - grovt (165 g)

Skållning

  • 1,5 dl rågkross - (100 g)
  • 0,5 dl solrosfrön - (35 g)
  • 0,5 dl linfrön - (35 g)
  • 1 dl vatten - kokande

Deg 3

  • 2,5 dl vatten - ljummet
  • 1 msk havssalt
  • 10 dl vetemjöl - (600 g)
  • 3,5 dl rågmjöl - grovt (190 g)

Gör så här

  1. Dag 1: Blanda samman ingredienserna till deg 1 i en bunke. Täck med plastfolie och låt stå 12 timmar i rumstemperatur.

  2. Blanda ner vatten och rågmjöl i deg 1. Täck bunken med plastfolie.

  3. Skållning: Blanda samtidigt rågkross, linfrö och solrosfrö i en annan bunke. Häll över vattnet, rör om och täck bunken med plastfolie. Låt surdegen och skållningen stå ca 12 timmar.

  4. Dag 2: Blanda surdeg (deg 1) och skållning i en stor bunke eller hushållsassistent. Tillsätt vatten, vetemjöl och rågmjöl.

  5. Knåda degen på lägsta hastighet i 10 min. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 min.

  6. Häll degen i en inoljad plastlåda eller bunke. Låt jäsa under bakduk ca 2 timmar. Stöt samman degen efter halva tiden.

  7.  Dela degen i två bitar. Forma dem till två runda bröd. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.  Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250° varmluft.

  8. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 5 min . Sänk ugnsvärmen till 200°. Grädda ytterligare ca 25 min tills bröden har 98° innertemperatur. Låt bröden kallna under bakduk på ett galler.

Vad tyckte du om receptet?