Sallad niçoise

Sallad niçoise - klassisk sydfransk sallad som här är extra festlig eftersom den lagas med färsk tonfisk och inte tonfisk på burk.
Elisabeth Johansson
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 400 g tonfisk - färsk
  • 4 ägg
  • 250 g haricots verts
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar - + 1 krm
  • 1 salladshuvud
  • 2 tomater
  • 4 potatisar - kokta
  • 1 rödlök
  • 1 dl kapris
  • 1 dl svarta oliver
  • 8 sardeller
  • 2 msk persilja - hackad
  • 1 citron
  • 1 tsk flingsalt

Dressing

  • 2 msk dijonsenap
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten. Låt koka upp och sjud äggen ca 7 min. Spola av dem med kallt vatten och skala dem.

  2. Koka haricots verts i lättsaltat vatten ca 2 min. Häll av vattnet och lägg bönorna i kallt vatten så att de behåller den gröna färgen.

  3. Stek tonfisken hastigt på hög värme i smör och olja. Krydda med salt och 1 krm peppar.

  4. Skala och skiva löken och fördela över salladen. Lägg på kapris, oliver, sardeller och persilja. Halvera citronen och lägg på fatet. Strö över flingsalt och 1 krm peppar. 

  5. Dressing: Vispa ihop senap, vinäger och socker. Droppa i oljan lite i taget och vispa kraftigt under tiden. Krydda med salt och peppar. 

  6. Servera salladen med dressingen till. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!