Sallad niçoise

Sallad niçoise - klassisk sydfransk sallad som här är extra festlig eftersom den lagas med färsk tonfisk och inte tonfisk på burk.

Elisabeth Johansson
  
Sallad niçoise
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 400 g tonfisk - färsk
  • 4 ägg
  • 250 g haricots verts
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar - + 1 krm
  • 1 salladshuvud
  • 2 tomater
  • 4 potatisar - kokta
  • 1 rödlök
  • 1 dl kapris
  • 1 dl svarta oliver
  • 8 sardeller
  • 2 msk persilja - hackad
  • 1 citron
  • 1 tsk flingsalt

Dressing

  • 2 msk dijonsenap
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten. Låt koka upp och sjud äggen ca 7 min. Spola av dem med kallt vatten och skala dem.

  2. Koka haricots verts i lättsaltat vatten ca 2 min. Häll av vattnet och lägg bönorna i kallt vatten så att de behåller den gröna färgen.

  3. Stek tonfisken hastigt på hög värme i smör och olja. Krydda med salt och 1 krm peppar.

  4. Skala och skiva löken och fördela över salladen. Lägg på kapris, oliver, sardeller och persilja. Halvera citronen och lägg på fatet. Strö över flingsalt och 1 krm peppar. 

  5. Dressing: Vispa ihop senap, vinäger och socker. Droppa i oljan lite i taget och vispa kraftigt under tiden. Krydda med salt och peppar. 

  6. Servera salladen med dressingen till. 

Vad tyckte du om receptet?