Hallon- och pistaschbutterkaka

Den här butterkakan bakar du enkelt med färdig deg. Den blir något alldeles extra att bjuda på under utflykten. En riktig favorit!
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1 pkt pizzadeg - XXL från Pop Bakery
  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 4 msk strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 150 g mandelmassa
  • 100 g hallon
  • 2 tsk majsstärkelse (Maizena)
  • 50 g pistaschnötter - skalade
  • 1 ägg

Glasyr

  • 1 dl florsocker
  • 1 msk hallonsaft - från avrunna hallon, eller 1 mask vatten och lite röd hushållsfärg

Garnering

  • blommor - torkade
  • 0,5 msk florsocker

Gör så här

  1. Rulla ut degen på en skär­ bräda, behåll pappret under.

    Bred ut smöret över hela degen. Strö över strösocker och vanilj­ socker. Riv mandelmassan fint över degen.

  2. Mosa hallonen och pudra över Maizenan. Vänd runt och blanda ihop. Fördela hallonen över degen. Hacka pistasch­ nötterna och strö hälften av nötterna över degen.

  3. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle. Dela den på mitten

    och lägg in rullarna i frysen i 1–2 tim.

  4. Lägg bakplåtspapper i en springform, 20–22 cm i diameter. Skär rullarna i totalt 10 bitar och lägg dem i formen med snittytan uppåt. Vispa upp ägget och pensla kakan med det. Strö över resten av nötterna. Grädda butterkakan direkt eller plasta in den och sätt in i frysen tills den ska gräddas.

  5. Värm en fältugn eller en stor gryta över elden. Sätt fältugnen

    på ett galler eller häng upp den över elden och ställ kakan mitt

    i ugnen, sätt på locket. Gräddnings­ tiden är väldigt olika och beror på hur stor eld man har och hur högt upp grytan är. Det kan ta allt mellan 15 och 30 min. Håll koll på värmen under ugnen och håll koll på kakan under tiden.

  6. Blanda ihop glasyren (eller gör den hemma och fyll en spritspåse med den). Ringla glasyren över butterkakan. Garnera bullen med torkade blommor och pudra med florsocker.

    Tips! Lägg platta stenar i botten av fältugnen så det inte blir för varmt under kakan.

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!