Flädersaft

Passa på och gör flädersaft när flädern blommar som bäst. Frys in saften så håller den hela vintern.
Elisabeth Johansson
Foto: ANNA KERN

Ingredienser

  • 40 fläderblomsklasar - stora
  • 3 - 4 citroner - stora
  • 2 kg strösocker
  • 50 g citronsyra
  • 2 l vatten

Gör så här

  1. Skölj fläderklasarna i kallt vatten.

  2. Skrubba citronerna noga i ljummet vatten. Skär dem 

    i skivor.

  3. Varva fläderblommorna med citronskivor, socker och citronsyra i en bunke eller hink som rymmer ca 10 liter. Koka upp vattnet och häll det över blommorna. Rör om ordentligt med en träslev och låt svalna något.

  4. Täck bunken eller hinken med lock eller plastfolie. Ställ in i kyl eller ställ på något annat svalt ställe, eventuellt kan saften delas upp i mindre bunkar så är det lättare att få plats med den i kylen. Låt stå kallt 4–5 dagar. Rör om i bunken en gång om dagen.

  5. Sila av blomklasar och citronskivor genom ett durkslag. Sila sedan saften genom en silduk. Häll upp i väl rengjorda flaskor eller burkar. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!