Nektarinpaj med mazarinfyllning

Recept på underbart god nektarinpaj med mazarinfyllning. Servera gärna pajen med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Elisabeth Johansson
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl - (270 g)
  • 175 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 äggula

Fyllning

  • 250 g mandelmassa
  • 50 g smör - rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 ägg
  • 4 - 5 nektariner

Gör så här

  1. Blanda mjöl, smör och socker till en smulig massa. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen ca 20 min.

  2. Kavla ut degen, ca 3 mm tjock, och tryck ut den en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Ställ formen i frysen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  3. Förgrädda pajbotten mitt i ugnen ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 175°.

  4. Riv mandelmassan fint på rivjärn. Blanda den med smör, socker, vaniljsocker och mjöl med elvisp.Vispa i ett ägg i taget.

  5. 5. Kärna ur nektarinerna och skär dem i klyftor.

  6. 6. Bred ut mazarinfyllningen i pajskalet. Lägg i nektarin klyftorna i ett cirkelformat mönster. Grädda pajen mitt i ugnen ca 35 min, tills den stannat och fått en gyllenbrun färg. Låt pajen svalna innan den serveras.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!