ANNONS

Innehåll från Switzerland Tourism

Foto: Luca Crivelli

Upptäck gastronomiska Ticino

Rustika rätter, spännande smaker, mustiga merlot-viner och mysiga krogar. 

Italienskspråkiga regionen Ticino är väl värd en resa – inte minst för den som söker stora smakupplevelser i minnesvärda miljöer. 

Mer tips från Ticino 

Läckert lufttorkade skinkor, merlotviner, risodlingar, härliga hårdostar och sötaste honung. I Schweiz mest soldränkta kanton Ticino på gränsen till Italien ler klimatet glatt och vänligt mot oss. Samtidigt har trakterna här söder om Alperna traditionellt varit fattiga, och ur detta har ett så kallat cucina povera – fattigmanskök – fötts. Något som idag har resulterat i rena råvaror och fina förutsättningar för gastronomiska upplevelser. 

Landskapet i Ticino kan verkligen vara vidunderligt vackert med sina storslagna scenerier, spegelblanka sjöar, sköna strandpromenader, vajande palmer och snöklädda bergstoppar. Allt inbäddat i en lite otippad men mycket charmig kombination av latinskt leverne och välsmord schweizisk vardag. 

Foto: Remy Steinegger

Rustika krogar med lokala smaker

Till Ticino letar sig många över en weekend från det mer stressade storstadslivet i norr. Och man slår sig gärna ner på en grotto, traktens traditionella små krogar som ofta ligger likt insprängda källarvalv i bergen. Före kylskåpens intåg var dessa grotti förvaringsplatser för allsköns charkuterier, viner och ostar. Idag svalkar platserna skönt i den stundande sommarvärme som blivit något av soliga Ticinos signatur. 

Vi slår oss ner en sammetslen kväll vid ett granitbord tillsammans med ett glas lokalt rött gjort på merlotdruvan och äter lite kallskuret till. Varför inte en lokalproducerad, lufttorkad skinka och någon av alla de 40-talet ursprungsskyddade ostar som kommer från trakten, som den vällagrade hårdosten piora från Sankt Gotthard. 

Foto: Luca Crivelli

För den som gillar att ta med sig smakminnen hem i resväskan hittas pioran och mängder med andra delikatesser på Luganos gourmetgata Via Pessina. Ägarfamiljen Gabbani hälsar och tipsar om att just pioran gör sig alldeles utmärkt tillsammans med äpplen och nötter. 

På charmiga Grotto Baldoria inte långt från piazzan i eleganta lilla Ascona bjuder krögaren och kocken Moro på hemgjord polenta och pasta. Gästerna sitter på träbänkar nästan som inlindade i knotigt vildvin och kulörta lyktor. Runt omkring hålls ständigt gestikulerande samtal på ticinesarnas tolkning av italienska. Lite längre norrut har Grotto San Michele en ännu mer rustik ton av Ticino. Läget är sensationellt inuti den medeltida och Unescoskyddade borgen Castelgrande i regionens bergiga huvudort Bellinzona. Här serveras traditionell bonnamat som risotto med pumpa, eller kotlett på vildsvin. 

Foto: Bastian Meier

Stjärnkrogar runt hela trakten 

Traktens kulinariska arv hålls dock inte enbart levande i dessa grotti. Schweiz är känt för sina många stjärnkockar, och Ticino är inget undantag. Här väntar moderna, sofistikerade tolkningar av de rustika recepten, som ofta kombineras med medelhavsrätter. Besökare svaga för fine diningupplevelser bör inte missa eleganta storstadsvibbiga Lugano. Bara under de senaste tre åren har lika många nya krogar i stan prytts med stjärnor i Guide Michelin. 

På Hotel Splendide Royal styr chefskocken Domenico Ruberto på hotellets krog I Due Sud, kollegan Luca Bellanca håller i rodret på META och på Hotel Villa Principe Leopoldos finkrog med samma namn står mästaren Cristian Moreschi bakom framgången. Lägg därtill stjärnprydda restauranger i både Ascona och Bellinzona.

I just Bellinzona förvandlas citykärnan varje lördag till färgstark, livlig marknadsplats med ett 120-tal lokala producenter som plockar fram sina vardagslyxiga varor. 

Foto: Luca Crivelli

Den traditionella marknaden fungerar samtidigt som ett säsongsstarkt smakprov över det kulinariska Ticino: Solmogen frukt och grönsaker från Magadinoplatån, karakteristiska ostar från Leventina och Muggiodalen, hantverksmässigt gjorda korvar från historiska recept, krispigt bröd, krämig honung – och förstås blommor, konst, hantverk och antikviteter. Vi avrundar med en prisvärd lunch, piatto del mercato, i gamla stan. 

Foto: Switzerland Tourism

Cykla mellan vinodlingarna

Ticinos milda mikroklimat skapar också fina förutsättningar för vinproduktion. Många turister väljer att cykla sig runt mellan vinodlingarna, bland annat i mycket bördiga Mendrisio. 

Foto: Giglio Pasqua

Här väntar mängder med spännande, personliga pauser hos de lokala vinmakarna i trakter som blivit något av ett mecka för alla älskare av mustiga merlot-viner. Även lite längre norrut, i Tenero just vid nordspetsen av mäktiga sjön Lago Maggiore, hittas några av Ticinos bästa vinmakare. Bland annat har familjen Matasci trampat merlotdruvor på samma plats i över ett sekel. 

Och precis som många av sina kollegor håller de öppet hus för provningar och rundvandringar. Just merlotdruvan utgör för övrigt över 80 procent av all vinproduktion i denna italienskspråkiga del av Schweiz. Vill man riktigt nörda ner sig i regionala variationer och spännande druvhistoria hålls i september varje år festivalen Sagra dell’Uva i Mendrisio. 

Foto: Ticino

Vinets värld på nära håll

Att rulla runt mellan vinodlingarna är också ett lika smart som sympatiskt sätt att lära känna lokalt liv och leverne i Ticino. Mat- och vinturer med kunniga lokala guider finns att hitta i både Bellinzona, Locarno, Lugano och Mendrisio. 

Foto: Ticino

Och vill man upptäcka vinets värld och traditioner på riktigt nära håll erbjuder många odlare även övernattningar mitt i odlingarna. Några nytillskott är Locanda San Silvestro i Meride och Hotel Bigatt & Restaurant i Lugano.

På Vallombrosa Bed & Breakfast i Malcantone gifter sig vin med konst, medan vinodlarparet Cavallini på Cantina Cavallini i Mendrisiotto erbjuder enkelt exklusiva övernattningar i ett högt och smalt stenhus – mitt i de terrasserade odlingarna. 

För en verkligt varierad provkarta av smaker rekommenderas Corte del vino Ticino, ett vinmuseum i mysiga Morbio alldeles nära gränsen till Italien. 

Foto: Corte del vino Ticino

Här ges möjlighet att smaka några av alla de 200 viner från 40 producenter som Ticino har på sin meny. Motiven är med andra ord många att upptäcka detta schweiziska smakparadis. 

Foto: Milo Zanecchia

På gång i Ticino 

TICINO

Vad: Är sedan 1803 en av Schweiz numera 26 självständiga kantoner.

Var: Ticino ligger i sydöstra Schweiz på gränsen till Italien.

Huvudstad: Bellinzona.

Invånare: Knappt 350 000.

Språk: I första hand italienska, men som i hela Schweiz även tyska och franska.

Så reser du hit: Flyg till Zürich, därefter tåg i drygt 2 timmar till Ticino – bland annat genom världens numera längsta tågtunnel genom Gotthardmassivet.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Switzerland Tourism och ej en artikel av Allt om Mat