ANNONS

Innehåll från Svenska Ostklassiker

Smak, doft och konsistens – så vet du skillnaden på ostarna

Grevé®, Herrgård® och Präst® är tre traditionsbärare och en del av vårt svenska kulturarv, men hur skiljer sig ostarna egentligen åt? Vad kännetecknar just dem? Här reder vi ut smak, doft och konsistens och ger dig lite osthistoria på köpet.

Kikar vi in i våra kök så har nog många en ost liggande på kylskåpshyllan. Osten har länge varit en naturlig mejeriprodukt i hemmet, framför allt har den använts som pålägg på smörgåsen. Några av de klassiska och vanligaste ostarna är Grevé, Herrgård och Präst. 

Men visste du att de är svenska kvalitetsostar? Varumärkesostarna får nämligen bara tillverkas i Sverige av svensk mjölk. Oavsett var i landet de tillverkas eller säljs ska kvalitet, smak, arom och konsistens vara densamma. 

Hur vet man om det är en äkta ost? Ta reda på det här. 

Grevé® 

Grevé var inte alltid ett så självklart namn på osten. Innan den registrerades 1964 var det nämligen livliga diskussioner om vad osten skulle heta. Alpost var faktiskt arbetsnamnet under en tid. 

Inspirationen till Grevé kom från den schweiziska osten Emmentaler och den norska Jarlsberg. Det var sedan mejeriingenjörerna Åke Berglöf och Yngve Johansson som tog krafttag om osttillverkningen för att nå den rätta kvaliteten. På väg till Stockholm klurade de på ett namn som skulle klinga fint och gärna påminna lite om hårdosten Gruyère. Till slut stod det klart – osten skulle få heta Grevé.

Karaktäristisk för Grevé®

Grevé är en rundpipig ost som ger ett tydligt tuggmotstånd, är fast och spänstig. Den har en svagt syrlig doft, är sötaktig och svagt salt. Karakteristiskt för Grevé 28 procent är den gräddiga och smöriga doften med inslag av sötma och nöt.

Läs mer om Grevé® här. 

Herrgård®

Historien om osten Herrgård sträcker sig tillbaka till 1700-talet då vi tog mycket inspiration från de schweiziska ostarna Emmentaler. Det började med att greven Eric Ruuth i Skåne startade framställningen av en svensk Emmentaler. Men det var först på slutet av 1800-talet som genomslaget kom då mejerskan Kristina Löfgren framställde en ännu bättre variant av osten. 

”Det smakar ju för bövelen som en riktig Herrgårdsost”, ska en av domarna ha sagt under en ostutställning. Och där fick den sitt namn – Herrgård.

Så känner du igen en Herrgård®

Herrgård har en rundpipig textur med runda och jämnt fördelade hål. Osten har en fast konsistens, är len på tungan, svagt syrlig och salt med svag sötma. Typiskt för Herrgård 28 procent är den milda och gräddiga doften med inslag av hasselnöt. 

Läs mer om Herrgård® här. 

Präst®

Under 1700-talet kunde de småländska mjölkbönderna betala en del av sin årliga kyrkskatt på sin produktion till prästen genom att leverera fin ost. De vanligaste ostarna gjordes på skummjölk, men de som tillverkades till prästen gjordes istället på oskummad mjölk. Smaken kunde också ibland förstärkas med alkohol, kryddor eller en skvätt grädde. Så att namnet kom att bli Präst säger sig ju självt! 

Så vet du om det är en Präst®

Präst har en grynpipig textur och små oregelbundna hål eller så kallade pipor. Osten är svagt salt och syrlig, mycket svagt sötaktig och lätt beska i smaken. Präst 31 och 35 procent ger en len och smältande känsla.  

Läs mer om Präst® här. 

Hur vet man om det är en äkta Grevé®, Herrgård® och Präst®?

Präst, Herrgård och Grevé är alla registrerade varumärken och får endast produceras av Arla Foods, Falköpings Mejeri, Norrmejerier och Skånemejerier. Köp alltså svensk hårdost tillverkad av dessa mejerier och håll utkik efter varumärkena Präst®, Herrgård® och Grevé®.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Svenska Ostklassiker och ej en artikel av Allt om Mat

Aktuellt just nu