ANNONS

Innehåll från Ikea

Så inreder du ditt kök på ett smart sätt – experten tipsar

Köket är hemmets hjärta, det är där vi samlas, umgås och tillreder vår goda mat. Lika viktigt som att ha bra råvaror, är att ha ett funktionellt kök som förenklar i vardagen. Så här ska du tänka.

Oavsett om du ska renovera, uppdatera eller bygga om ditt kök gäller det att ha koll på vad som behövs för att det ska bli så bra som möjligt. Vilka är dina behov? 

Hur gör du för att maxa ytan? Vi träffade Christopher som är köksspecialist på IKEA. Här ger han sina bästa tips.

Tänk flexibelt

Nyckeln till ett funktionellt kök som ska hålla på sikt, är att det behöver vara flexibelt. Då har du chansen att uppdatera det när behoven förändras.

– Köket METOD från IKEA är ett bra exempel på ett flexibelt kök. Det är lätt att montera och specialanpassa efter hur du bor och hur ditt liv ser ut just nu, menar Christopher.

METOD är ett flexibelt kök som enkelt kan byggas så att det passar dig. Luckorna ASKERSUND i ljust askmönster har en ådring du både kan se och känna. Modernt – och lätta att hålla rent.

Rätt höjd på ugnen

Att placera ugnen i ett högskåp sparar ryggen och är toppen för ergonomin. En klassisk ugn är bra i vardagen, men vill du ge dina rätter det där lilla extra, satsa på en ångugn.

– Med en ångugn tillreder du maten med ren ånga, vilket gör bland annat att näringsämnen bevaras, ytan får rätt krispighet och insidan blir saftig och smakrik. Tänk på att välja en ugn som är självrengörande, det sparar dig mycket tid, tipsar Christopher.

Att placera ugnen i ett högskåp är ett bra tips (ANRÄTTA Varmluftsugn 3995:-A+). 

Tips! Är ni en stor familj? Då kan två diskmaskiner vara en bra idé.

Få en bra överblick

Finns det något värre än överfulla hyllor där allt ligger i en enda röra. Att alltid behöva leta efter vitlökspressen, elvispen eller soppsleven skapar ett onödigt irritationsmoment som i värsta fall kan leda till att du tappar lusten för att laga mat.

– Att ha lådor som går att dra ut skapar omedelbart en snabb överblick över var prylarna finns. Inred med lådavdelare för att riktigt skapa ordning och reda. Satsa även på öppen förvaring, som exempelvis ett rullbord. Där kan du ha det allra viktigaste som används varje dag, säger Christopher.

Ett rullbord på hjul hjälper dig att snabbt hitta det du behöver.

KUNGSFORS Rullbord 1295:-

Se över din källsortering. Smarta lådor och kärl gör att det blir enklare för dig att hålla ordning.

Låt dina favoriter synas

Genom att hänga upp dina favoritredskap nära spisen har du de alltid tillgängliga. Förutom att det är praktiskt är det även en snygg detalj till ditt kök. Nu finns det till och med induktionshäll med integrerad köksfläkt, vilket gör att väggen ovanför hällen kan användas till förvaring istället.

FÖRDELAKTIG spishäll med fläkt, pris 16295:-

– Med hyllsystemet KUNGSFORS  i rostfritt stål är det enkelt att skapa en personlig kombination och förvara allt lättillgängligt och överskådligt i köket. 

Lägg till ett väggaller för krokar och nätpåsar, och häng upp redskap eller färska kryddor, det frigör plats i skåp och lådor, säger Christopher.

Hyllsystemet KUNGSFORS byggs med konsoler där du kan fästa hyllplan i trä eller galler i rostfritt stål. Tips! Placera kokkärl på öppna hyllor, då har du allt nära till hands när matlusten slår till. KUNGSFORS Hyllplan 199:-, KUNGSFORS Behållare 79:-

Satsa på rätt belysning

I köket behöver du bra belysning över arbetsytan, det gör matlagningen säkrare, enklare och roligare.

– Spotlights, skåpbelysning och lådbelysning hjälper dig att hitta det du letar efter. 

Jag rekommenderar vår SMART belysning, där kan du anpassa ljuset hur du vill. 

När du lagar mat behöver du mycket belysning, medan det under sena myskvällar är dags att dimra ner. Variationerna är många eftersom du kan ändra ljusstyrka och färg helt enligt önskemål, tipsar Christopher.

Bra belysning är A och O i ett modernt kök. Med SMART belysning kan du välja varmt ljus för myskvällarna, eller ett kallare ljus som ligger närmare dagsljuset när du vill vara energisk och fokuserad. Perfekt när du lagar mat eller jobbar.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Ikea och ej en artikel av Allt om Mat

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!