ANNONS

Innehåll från Gruyère

Babka med Le Gruyère AOP och pistagenötter med myntasallad och labneh

Matbloggaren Petter Bäcklund bjuder på en spännande kosmopolitisk smältdegel av smaker. En gränslöst god rätt grundad i det judiska bakverket babka som fylls med Gruyère från Schweiz och toppas med yoghurtbullar från Mellanöstern.

Matkreatören och Allt om Mat-medarbetaren Petter Bäcklund inspireras ofta av mat med historia när han skapar innovativa rätter. Så vad passar bättre än att baka babka – ett sött bröd med bakgrund i den judiska befolkningen i Östeuropa i början av förra seklet. 

Babka är för övrigt det polska ordet för mormor.

– Det är ett vackert briocheliknande bröd som flätas ihop med sin söta fyllning. Traditionellt serveras babka till fikat, men i det här receptet är det mindre socker i degen och fyllningen består istället av riven Le Gruyère AOP, grovhackad salladslök, mynta och dill. Labneh, alltså avrunna yoghurtbollar från Mellanöstern, tycker jag tillför fin krämighet och fräschör, säger Petter Bäcklund.

Babka med Le Gruyère AOP och pistagenötter tillsammans med en myntasallad med labneh

Deg:

25 g jäst

1 1/2 dl fet mjölk

1 ägg

2 tsk socker

1/2 tsk salt

2 tsk vitlökspulver

ca 6 dl vetemjöl

75 g smör, rumstempererat

Fyllning:

2 msk olivolja

200 g riven Le Gruyère AOP réserve

4 dl salladslök grovhackad

2 dl hackad färsk dill och mynta

Havssalt

2 tsk Svartpeppar grovmalen

Topping:

Färsk Mynta

Färsk Dill

250 g labneh

1 dl pistagenötter

Olivolja

Gör så här:

● Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en degbunke. Häll över mjölken och rör

runt till jästen lösts upp.

● Tillsätt ägg, socker, salt, vitlökspulver och rör runt.

● Tillsätt hälften av mjölet och knåda degen. Häll i resten av mjölet och fortsätt knåda.

● Skär upp det rumsvarma smöret i små bitar och lägg i. Knåda sen in smöret i degen.

● Täck bunken med en kökshandduk och låt jäsa i 1,5 timme.

Fyllning:

● Riv Gruyère AOP fint.

● Hacka salladslöken, dill och mynta

Montering:

● Sätt ugnen på 200°C

● Kavla ut den i en rektangel. Kortsidan ska vara ungefär lika lång som din

rektangulära brödform är lång.

● Pensla på lite olivolja.

● Strö över osten, salladslöken och örterna. Toppa med några nypor havssalt och

grovmalen svartpeppar.

● Rulla ihop degen från vänster till höger.

● Klyv rullen på mitten så du får två längder. Fäst ihop längderna i botten och fläta ihop

dem och fäst dem i slutet.

● Lägg över i smord form och låt den jäsa i 30 min med en kökshandduk på.

● Grädda i ca 30 min (varmluft) mitt i ugnen (tills degen är genomgräddad). Om den får

för mycket färg kan du lägga över en bit folie.

● Ta ut babkan och ta ut den ur formen och låt svalna.

Servering:

Skär upp babkan i ca 4 cm tjocka skivor och servera med labneh, hackade pistagenötter, mynta, dill och olivolja. Toppa med lite havssalt och servera.

Mer om Gruyère här 

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Gruyère och ej en artikel av Allt om Mat

Aktuellt just nu